At skabe glæde

Nogle ting har man brug for at få at vide mere end en gang.

Lad mig sige det mere præcist:

Nogle ting har jeg brug for at få at vide mere end en gang. Mange flere.

I øjeblikket er jeg i gang med at lytte til den pragtfulde podcast "Magic lessons", som Elisabeth Gilbert laver. Hende, der har skrevet "Eat Pray Love" og "Big Magic - creative living beyond fear".

Den kvinde kan noget helt særligt. Der er en livsnerve i det, hun laver, som er inspirerende. Hun går nysgerrigt og åbent på opdagelse i kreativitet, frygt, overspringshandlinger og mod.

Og hun er god til at minde mig om de ting, som jeg åbenbart har brug for at få at vide mere end én gang.

Her er 7 af de guldkorn, som jeg har nuppet med mig mens jeg lugede et frodigt bed i haven i dag og andre praktiske sager:

1. Skab noget alligevel

Når du skaber noget og sender det ud i verden, så har andre ret til at have en mening om det. Du har ret til at ytre dig - og det har de også. Skab noget alligevel.

2. Er det egoet eller glæden, der ligger bag?

Skaber du ud fra ego? Eller ud fra kærlighed? Du kan ikke bestemme hvad andre synes om det, du skaber. Og det ville kvæle din kreativitet, så tænk ikke på deres respons mens du skaber. Det eneste, du kan vende tilbage til, er din glæde ved at skabe.

3. Mødet med ubærlig smerte

Nogle gange kan man undervejs i livet møde smerte, der er ubærlig, og som når man står i den hverken føles som læring eller som senere vækst. Men det er det. Det var befriende at høre dem tale om blandt andet dette med en selvfølgelighed, ro og plads, som var fantastisk at lytte til. At når man står i noget, der er svært, så at blive mindet om at der også er et "bagefter" og en "ude på den anden side".  At huske at dét også er en fase, lige som så meget andet her i livet er.

4. Hvad ville en, du beundrer, gøre?

Hvad ville en, du beundrer gøre lige nu i din situation? Og for mig var det helt umiddelbare svar: hun ville handle. Hun ville ikke vente med at skrive sin bog, sit nyhedsbrev eller optage en meditation - hun ville handle på det, lægge en plan for et konkret tidspunkt og hun ville gøre det - ikke udskyde det og ikke vente - men gøre det.

5. Du bliver aldrig klar - så gør det alligevel

Begynd før du er klar. Du bliver aldrig klar. Du bliver aldrig selvsikker eller klog nok før du gør det. Du får ikke den perfekte ide. Du ved ikke hvor det ender. Men når du går i gang, så lærer du undervejs. Du får erfaringen og selvtilliden. Så start også selvom du er bange for at gøre det. Du får ikke ekstra tid tilovers til at gøre det i. Tid er ikke noget, man har, men noget man prioriterer. Start før den perfekte ide kommer, for uanset hvilken ide, du starter med, så vil den ændre sig undervejs. Vokse, ændre sig, blive til noget andet end det, du startede med.

6. Kurser i massevis, men...

Nogle mennesker bruger en masse tid på at tage kurser og lære om det, de gerne vil. De bruger tid på at læse om det, lytte til foredrag om det og snakke om det - og det frigiver stoffer i hjernen, der gør at de føler at de har brugt tid på deres kunst og deres passion og nu bliver belønnet for det. De føler at de bruger tid og energi på deres kreativitet og det projekt, som deres hjerte banker for. Men det gør de faktisk ikke. De får nemlig ikke handlet på det. Kun drømt om det. Jep. Den kan jeg nikke rigtig meget genkendende til. Jeg har lyttet til en masse podcasts, TED talks, fulgt kurser, købt bøger og talt en masse om at skrive, at være kreativ. Men det er alt for sjældent at jeg faktisk får gjort noget ved det.

7. Der er ikke noget, der er spild

Der er ikke noget, der er spild. Det hele er en del af billedet og af rejsen. Det hele er noget, du kan bruge senere hen. 

Der er noget blidt over den tilgangsvinkel. I stedet for at fortryde og ærgre sig over hvad man gjorde eller ikke gjorde - så nyde og læne sig tilbage i at det er lige som det skal være. Det hele er en del af læringen - og ikke noget, der er spildt. Dét kan jeg godt lide. Der er en blidhed, en ro og en livstillid over den vinkel.

Der er noget pragtfuldt og inspirerende ved den podcast og de samtaler, som de har, som jeg havde brug for at lytte til. At blive mindet om. For nogle gange er jeg lidt glemsom når det kommer til de ting, der betyder allermest.

Og så er det godt at få det genopfrisket.

Det der med glæden ved at skabe og være kreativ.

At tage mig tid til det - og at samle modet til at gøre det. 

Og ikke kun drømme om det, læse om det eller lytte til andre, der gør det og lever det. Men selv at tage nogle skridt i den retning. Danse en lille dans. Og vide at jeg gjorde det.

Varme anbefalinger herfra

Episodeafsnit, jeg varmt kan anbefale at lytte til:

  • 209: Show up before you´re ready med Glennon Doyle Melton - om at når vi tør at stille os frem med hele os, så giver vi også plads til at andre kan stå frem med hele dem. At sårbarhed og nysgerrighed giver plads til både os selv og andre. Og om at prioritere tid til at være kreativ.
  • 208: Leap into the fire med Martha Beck - om at turde stille sig frem med det, man har skabt, også selvom man så kan blive afvist. Om hvordan de ting, der er svært i livet og som kan virke skræmmende, også er dem, man lærer af. At frygten for ilden er værre en selve ilden. Og om at finde ud af hvad, der nærer en, og at leve et liv, der ændrer sig undervejs og ser helt anderledes ud end man troede til at starte med.
  • 207: Living the dream and facing the nigthmare med Neil Gaiman - hvor Elizabeth snakker med en forfatter, der har mistet lysten til at skrive og være kreativ - og hvordan forfatteren genfinder og genopdager sit flow og glæden ved at være kreativ
  • 206: Dancing from the heart med Amy Purdy - om at gå igennem livet på en måde, der ser rigtig ud, men hvor man egentlig hele tiden holder vejret på den ene eller den anden måde. Og at vælge at leve livet fra hjertet og udtrykke både det, der er lyst, og det, der er mørkt undervejs.
  • 203: Know the taste of failure med Michael Ian Black - om at tage alle de kurser, man kan, men ikke få handlet på selve drømmen. Om de måder, man kan forhale at handle på sine drømme - og en kærlig opsang om at komme igang.
  • 202: Make the brutal into the beautiful med fotografen Brandon Stanton, der har skabt "Humans of New York" fotoserien - om at starte med en ide og se den ændre sig og vokse undervejs. Om at starte før man er klar. At starte med den ide, man har, og ikke vente på den perfekte ide, men se den vokse undervejs - og hvor den vej kan føre hen.


Hvilke podcasts lytter du til?

Har du en podcast, du godt kan lide at lytte til? Som inspirerer dig og som du nyder at lytte til og glædes over? Skriv meget gerne i kommentarerne herunder. Det er dejligt at kunne inspirere hinanden 🙂 Der er f.eks. også Damernes Eventyrklub (f.eks. Sjove historier fra når vi er gået all-in) og Damerne på nye eventyr (f.eks. Mød værterne: mine bedste minder skal ikke være med Netflix), som absolut er værd at lytte til. Det handler om hvordan man kan få flere ta-da´s og færre to-do´s ind i sit liv og hvordan man blidt og konkret kan puste liv i sit hverdagseventyr. Og de har en varme, humor, glæde og nysgerrighed over sig, der gør hvert eneste afsnit en fornøjelse at lytte til.


Hav det godt - og god fornøjelse 🙂

Stort og varmt kram fra Laura


Det kan være at du også vil kunne lide dem her :-)

Det er svært for mig helt at blive klog på:Hvad lader mig op?Hvad er det, der giver mig energi? Især i perioder,

Læs mere
Hvad lader dig op?

Nogle temaer har jeg glæde af flere gange. Det kan godt være en smule frustrerende i længden.  Helt ærligt. Kunne det ikke

Læs mere
Hjertet oppe i halsen

Det er nemt på alle mulige måder - og nogle gange på nærmest umulige måder - at føle at man står i

Læs mere
Festen i skabet

Nogle dage tænker jeg "hvordan i alverden kan jeg nå alt det, jeg gerne vil?"Der er altid mere at nå.Mere at lære.Mere

Læs mere
Flytbar målstreg
Skriv en kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}