Nysgerrig læseglæde

Jeg har altid elsket at lære. Da jeg var barn ville jeg gerne tage en 5-6 uddannelser. Der er jo så mange ting, der er gode at vide. Jeg overvejede hvilken rækkefølge jeg gerne ville tage dem i, for det var ikke enten-eller, det var både-og. Psyokolog, lærer, bibliotekar, læge, retsteknikker, forfatter. Det skiftede lidt hvad jeg gerne ville lære noget om, men det havde for det meste noget med mennesker og bøger at gøre. Noget, så jeg kunne skrive bøger fulde af indsigt. Krimier. Fantasy. Noget så jeg kunne få et job, hvor jeg kunne hjælpe mennesker. Hvor min helt unikke kombination af viden kunne hjælpe andre mennesker på nye og dybere måder.

Jeg kunne godt se at der ikke var tid til at lære alt det, jeg gerne ville, når man kun har ét liv at give af. Så jeg fantaserede om hvor smart det ville være hvis man kunne sætte tiden på pause og gå ind i et parallelt univers. Hvis man for eksempel skulle til en prøve, men ikke vidste nok, eller der var noget, man gerne ville gøre, men som man ikke vidste nok om, så kunne man tage sin bog, sætte tiden i virkeligheden på pause og så gå ind i et parallelt univers.. Der kunne man så læse bogen lige så mange gange, man havde lyst til, tage noter, fordybe sig og blive der indtil man følte sig klar til at vende tilbage igen. Selvom jeg kun var barn kunne jeg dog godt se nogle ulemper ved konceptet. Først og fremmest kunne man nemt blive meget ældre indeni end uden på. At man havde levet langt længere end ens fysiske alder, så man ikke længere passede til sin krop og omgivelser. Den anden ulempe var hvis folk zappede for hurtigt ind i den parallelle verden. Hvis de nu havde misforstået hvad det var, de gerne skulle lære noget om. Hvis de zappede derind før de havde spurgt andre om hjælp.

Som voksen har jeg indset at det heldigvis ikke kun er i skolen man lærer. At man ikke behøver tage en uddannelse for at lære noget nyt. At jeg sagtens kan nyde min store appetit på ny viden indenfor nye fagområder uden at skulle sige mit skønne job op. Jeg hørte en beskrive det som at “læse er den fattiges MBA” og at man kunne tage noter undervejs og suge til sig præcis som hvis man var på en formel uddannelse. Det koncept kan jeg godt lide. Jeg elsker biblioteket og internettet. Det giver mig mulighed for at suge viden til mig i bøger om vidt forskellige emner. Jeg nævner nogle af dem herunder som inspiration til læsehygge og de spænder lige fra hvordan man fylder mere power og glæde ind i sit liv, til ledelsesprincipper og psykologi, en fantasybog og hvordan man kan skabe et liv med kreativitet og succes.

“En kvindes guide til at nyde livet” af Ketti Bueno Ferrer. Jeg elsker hendes tilgang. Hun har en skøn og inspirerende måde at beskrive det på. Man får appetit på langt mere livsglæde, sanselighed og flirt når man læser hendes bog og hun guider helt nede på jorden i forhold til hvordan man kan implementere det her og nu i sit liv. Jeg er stadig i gang med at læse den, men vil række anbefalingen videre allerede nu så andre også kan få glæde af den. Og den er ikke kun til kvinder 🙂

“Ligth is the new black” af Rebecca Campbell. Den danske titel er “Lysarbejder i den nye tid – Lyt til din sjæls kalden, og spred dit indre lys”. Jeg skal lige forlige mig med ordene “lysarbejder i den nye tid”. Der er et eller andet ved den klang, jeg lige skal sluge, men uanset hvad jeg synes om titlen, så er jeg vild med det, der er indeni. Det er en bog, der bobler af livsglæde, af kærlighed, af inspiration til et skønnere liv. Hun opfordrer til at man begynder at lægge mærke til de ting, der lyser en op, og gør mere af dem. At vi hver især er vores helt unikke kombination af oplevelser og erfaringer og nogle af dem kan være modsatrettede, men det er det, der gør os til lige den vi er. Noget af det er måske lidt langhåret for nogen, men bogens grundlæggende følelse af lys og kærlighed er usammenlignelig. Jeg kan på det varmest anbefalde at læse den. Jeg er i gang med denne bog i øjeblikket og nyder den kapitel for kapitel.

“Zen for mødre: åndehuller du vil nyde, i en hverdag du vil elske” af Anna Skyggebjerg. Der er nogle virkelig skønne guldkorn i den. Det er længe siden, jeg læste den, men jeg tænker stadig på den. F.eks. “Du ved du har brug for zen når du skynder på en 2-årig.” Eller at zen kan være at sidde med dynerne omkring sig i en åben dør sammen med børnene mens det regner. Hun har sin egen version af hvad zen er og inspirerer på så utroligt mange forskellige måder til hvordan man kan få et lidt sjovere, dybere og tættere liv som familie. På alle måder en læsning værd og en invitation til mere livsnydelse også som familie.

“Big magic” af Elisabeth Gilbert, der også har skrevet “Eat Pray Love”. Den kvinde er skøn. Ganske enkelt skøn. Det er en fremragende bog om livet, valg og kreativitet. Om hvordan kan finde frem til hvad der gør en lykkelig og leve et liv, der fylder en med livsgnist og glæde. Hun beskriver så forskellige ting som frygt, kreativitet og muser. Hun gør op med fordommen om at man skal være lidende for at være en stor og skabende kunstner. Og hun gør op med fordommen om at have et kreativt liv betyder at man skal være udøvende kunstner, for det at leve kreativt betyder i stedet at leve lige netop det liv, der er det rigtige for en selv. Og at man ikke behøver sige sit job op for at være kreativ. Hun fortæller med humor og stor ærlighed. Hun deler ud af personlige erfaringer og viden. Jeg har grinet mange gange mens jeg læste den og haft mange aha-oplevelser. Det kan være at nogen vil ræsonnere mere med nogle dele af bogen end andre dele, for vi har allesammen hver vores unikke syn på verden og der er fin plads til os alle. Det er en bog ulig nogen anden jeg har læst. Hun har sit helt eget syn på livet og verdenen. Det er en fremragende bog, der har fået mig til at se på verdenen med nye øjne, en bog, som opfordrer til mere livsglæde.
“Unfolding your power by living by your personal GPS” af Helene Bjerg. En bog, der fornylig er kommet ind i mit liv og som jeg nyder bid for bid. Den har en fremragende og enkel tilgang til hvordan kan få meget mere glæde og power ind i sit liv. Hvordan man kan finde ud af hvad der er ens værdier og så leve dem. Det lyder måske lidt kompliceret og teoretisk, men Helene gør det meget praktisk, håndgribeligt og anvendeligt. En af de ting, jeg godt kan lide ved bogen, er at hun også beskriver hvordan selvudvikling i perioder vil bevæge sig som et pendul. Nogle perioder gør man meget og rykker sig, andre gange føles det som om man går i stå og falder tilbage til gamle mønstre. Og at det er helt ok og en del af processen. Skøn bog. Livsbekræftende og inspirerende.

“Mod til succes” af Soulaima Gourani er en bog, jeg nyder i små bidder. Der er så meget power og fræs i den kvinde, at jeg nogle gange bliver lidt forpustet. Hun viser hvor meget større livet kan være. Og så stiller hun store spørgsmål til mig som læser undervejs. Spørgsmål, der sætter tingene til revision og som tager tid at mærke efter på. Hun inspirerer til at lære nyt, at udvide sin horisont, at prøve nye ting. En bog, der skubber til mig på den gode måde. En bog, jeg nyder at blive udfordret og inspireret af. Der er utroligt forskellige måder at leve sit liv på og jeg elsker at få et indblik i en helt anden måde end min egen.

“Livsfarlig ledelse” af Christian Ørsted. Fantastisk bog! Enormt lærerigt og skræmmende på samme tid. Den handler om hvordan vi agerer som mennesker, vores samfundsstruktur og hvordan det påvirker både os selv og andre. Der er et væld af aha-oplevelser undervejs. Alle forældre vil have glæde af at læse den. Alle, der indgår i en medarbejder/leder relation. Den er en øjenåbner på så mange måder.

Sidst, men ikke mindst: “Skeletter i skabet” serien af Nicole Boyle Rødtnes. Det er fascinerende hvad hun kan skabe med sine bøger. Verdenen er bygget godt op, spændingden gennem historien og de koncepter, hun præsenterer undervejs. Sproget. Jeg er helt vild med hendes sprog. Det er en fornøjelse at lade sig opsluge af serien og underholde. Det er så sejt det mesterværk hun har begået med de bøger og jeg ønsker hende al mulig fremgang og succes i hendes forfatterkarriere.

Min søster delte den anden dag en artikel fra Politikken med mig hvor der står at folk, der læser, lever længere. Så lidt som en halv time om ugen er nok. Plus jeg vil vove at påstå at man ikke bare lever længere, men også gladere.

Hvad elsker du at læse om? Er der nogen emner, du er nysgerrige på? Noget, du gerne vil vide mere om? Noget, som en du kender, interesserer sig for og som du ikke helt forstår, men gerne vil lære mere om?

Kast dig ud i det. Lån en bog. Søg på nettet. Verden åbner sig så snart vi fylder nye ting i den.

En ting, der har taget mig tid at erkende, er at jeg i perioder ikke er god til at få læst de bøger, jeg kaster mig ud i, færdige. Perioder, hvor der ikke er meget tid at læse i. Perioder, hvor min nysgerrighed fører mig nye steder hen inden jeg nåede sidste side. Ikke fordi bogen ikke var spændende. Bare fordi jeg blev nysgerrig på noget andet. Det er godt at gøre de ting færdige, man starter på, men når det kommer til læsning, så husk det her er ikke lektier. Det er ikke pligt. Det er for din fornøjelses skyld. Det er livsnydelse. Det er berigelse. Det er for at glæde dig. Så læs hvad du har lyst til. Læs når du har lyst. Bare fordi du er startet på en bog betyder dette ikke at du har underskrevet en ubrydelig kontrakt om at du skal læse den færdig. Det gør dig ikke til et dårligt menneske at du stopper undervejs og finder noget andet at læse. Følg istedet din nysgerrighed. Spørg dig selv: Hvad har jeg allermest lyst til lige nu? Har jeg lyst til at læse? Hvis jeg kunne vælge frit i hele verden, hvad ville jeg så læse om lige nu?

Det behøver ikke at være noget, der ændrer din verden. Nogle gange er det også rart at blive helt almindeligt underholdt og revet med af en fremragende historie. Jeg har ladet mig fortælle at læsning også er en form for meditation og meditation er jo godt for hjernen, kroppen og sindet. Og ikke mindst for livsglæden.

Rigtig, rigtig god læselyst 🙂


Det kan være at du også vil kunne lide dem her :-)

Det er svært for mig helt at blive klog på:Hvad lader mig op?Hvad er det, der giver mig energi? Især i perioder,

Læs mere
Hvad lader dig op?

Nogle temaer har jeg glæde af flere gange. Det kan godt være en smule frustrerende i længden.  Helt ærligt. Kunne det ikke

Læs mere
Hjertet oppe i halsen

Nogle ting har man brug for at få at vide mere end en gang.Lad mig sige det mere præcist:Nogle ting har jeg

Læs mere
At skabe glæde

Det er nemt på alle mulige måder - og nogle gange på nærmest umulige måder - at føle at man står i

Læs mere
Festen i skabet
Skriv en kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}